112 Nieuws

[Nieuwsoverzicht] Pyromaan actief in Hoogezand? ‘Het is bijna elke nacht raak op het moment’

Hoogezand – Al bijna twee weken is het onrustig in de wijk Gorecht in Hoogezand. Vernielingen en brandstichtingen zijn de orde van de dag. In de afgelopen paar dagen is de brandweer meermaals uitgerukt naar de Goeman Borgesiusstraat. Daar staan woningen welke rijp zijn voor de sloop. Het sloopbedrijf heeft hekken om de leegstaande panden geplaatst maar dat houdt de vandalen niet tegen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Er staan hekken rond de sloopwoningen aan de Goeman Borgesiusstraat.

Volgens omwonenden zou de sloop direct na de bouwvak beginnen; ‘We zijn nu een maand verder en er is nog geen huis gesloopt’. Op een ochtend loopt een man rustig een rondje door de straat waar hij 44 jaar heeft gewoond. De man, die niet met zijn naam op internet wil uit angst voor de brandstichtingen, doet zijn verhaal. ‘Vierenveertig jaren lang heb ik hier gewoond; de eerste negenentwintig jaren met plezier, daarna nam het plezier in rap tempo af.’

Vooral de laatste paar jaren was het vaak onrustig in de straat volgens de man. ‘Met Oud&Nieuw was het elk jaar angstig… overleefd mijn huis het wel?’ De man doelt op de onrustige jaarwisselingen in de wijk. Geweld tegen de politie en brandweer en de vele brandstichtingen en brandstapels die gepaard gaan met zeer zwaar illegaal vuurwerk. ‘Ja, de lol was er wel af! Gelukkig woon ik nu ergens anders en het is daar een stuk rustiger’.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De politie volgt de situatie nauwlettend en doet onderzoek naar elke brand.

De politie verricht na elke brand onderzoek naar de oorzaak. Eigenlijk onnodig zeggen buurtbewoners; want de oorzaak ligt al vaak vast. De woningen zijn afgesloten van elektriciteit en gas. Ook het water is in de leegstaande woningen afgesloten. Volgens omwonenden staat het vast; er zijn mensen doelbewust de huizen in brand aan het steken. Is er hier sprake van een pyromaan? Wanneer ben je eigenlijk een pyromaan? Het woordenboek zegt daar het volgende over: 

1) Brandstichter 2) Brandstichter die handelt uit ziekelijke aandrang 3) Iemand met een neiging tot brandstichting

Bij de brand op 2 september in een woning aan de Goeman Borgesiusstraat zijn meerdere jerrycans met brandbare stoffen en doeken aangetroffen. Volgens een omstander een halve woning vol, volgens de politie ‘een aantal’. Deze zogenaamde molotovcocktails wijzen op brandstichting en dus op een pyromaan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Aan de Mansholtstraat staat een berg afvalhout in brand tegen een schutting aan

De verdachte branden beperken zich echter niet tot alleen de Goeman Borgesiusstraat. Aan de Mansholtstraat is een grote berg afval in een steeg in brand gestoken. Aldaar was er kans op overslag naar schuttingen en de naastgelegen woningen. Aan de Burgemeester van Rooijenstraat-Oost ging een garagebox in vlammen op; een tweede garage raakte zwaar beschadigd. Deze locaties liggen op loopafstand van de Goeman Borgesiusstraat.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een garage aan de Burgemeester van Rooijenstraat-Oost brandt uit

Niet gek opzich dat een eventuele pyromaan zich verplaatst; eerst wordt een voorraad jerrycans aangetroffen, daarna wordt beveiligingsbedrijf Cruon ingezet om de Goeman Borgesiusstraat te bewaken. Ondanks de aanwezigheid van het beveiligingsbedrijf zijn er nog twee branden aan de Goeman Borgesiusstraat geweest.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Beveiligingsbedrijf Cruon aanwezig bij een brand in de Goeman Borgesiusstraat.

Naast de branden in Gorecht heeft er ook een brand plaatsgevonden in Woldwijck. Volgens de politie en de brandweer is er bij de uitgebrande Coniferenhaag aan de Satelietlaan een ‘duidelijke brandstoflucht’ waar te nemen. Deze locatie ligt echter op wat grotere afstand van de Goeman Borgesiusstraat.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een coniferenhaag brandt uit aan de Satelietlaan in Hoogezand

De politie staat voor een raadsel; de buurtbewoners worden er gek van… en de brandweer blust maar raak. ‘Wanneer gaan de sloophuizen eindelijk gesloopt worden?’ roept een omwonende naar de hulpdiensten. ‘Het is bijna elke nacht raak op het moment. Dit moet stoppen!’ roept de man gefrustreerd.

 

You Might Also Like