Nieuws

Gemeente Hoogezand-Sappemeer neemt maatregelen tegen wateroverlast

Hoogezand-Sappemeer – We hebben een echte Hollandse zomer gehad; niet te warm en bij periodes extreem nat. In Sappemeer viel alleen al in de maand juli 226 mm regen. Hiermee is Sappemeer één van de natste plaatsen van Nederland met deze zomer 365 mm regen. Door de extreme buien hebben inwoners in Hoogezand-Sappemeer hier overlast door gehad. Waarom hebben we in onze gemeente overlast na hevige regenbuien? En wat doet de gemeente eraan?

Oorzaak overlast door regen

Door de lage ligging van delen van onze gemeente en de relatief dichte bebouwing verschillen de problemen van straat tot straat. Het (regen)water kan bij extreme buien niet voldoende wegtrekken in de bodem, maar moet via een lange weg worden afgevoerd naar de waterzuivering. Het simpelweg vergroten van de rioolbuizen is bij deze buien geen oplossing. Door de lange afstanden raakt het rioolstelsel namelijk overbelast, met als resultaat dat water op straat blijft staan.

Wat doet de gemeente?

We kijken vanuit de gemeente samen met andere partijen, zoals het waterschap, om de overlast bij extreme hoosbuien in de toekomst zo goed mogelijk te beperken (voorkomen is met de klimaatverandering een illusie).

Deze week beginnen we ook met de aanleg van speciale putten op een aantal plaatsen dichtbij het Winschoterdiep, vijvers en brede sloten. Deze putten kunnen meer regenwater afvoeren. Hierdoor kunnen we de wateroverlast op straat (en in extreme gevallen in huis) verminderen.

We leggen op korte termijn speciale putten aan in de volgende straten:

  • Herenstraat Sappemeer
  • Wilhelminastraat Sappemeer
  • Rembrandtlaan Hoogezand
  • Van Neckstraat Hoogezand
  • Meerweg Kropswolde

We beginnen in deze straten die zich dichtbij open water bevinden en kijken daarna uiteraard verder.

Wat kunt u zelf doen?

Zelf kunt u ook meewerken om wateroverlast te verminderen. In tuinen met veel groen en weinig bestrating kan regenwater gemakkelijker in de grond trekken. Als u het schone regenwater via gazon en bloemperken in de ondergrond van uw tuin laat weglopen, ontlast u het riool. En, hoe minder water in het riool, hoe minder overlast.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply